Zi Design
Магазин
0

Нямате артикули в количката.

грижа за тревата

В последно време получаваме много запитвания от клиенти за тревните площи. Вие се интересувате от правилното им поддържане.

Грижи за тревните площи  

 Постоянни грижи :

 

За перфектно изглеждаща тревна площ, е необходима целогодишна поддръжка. Това значи да полагаме грижи за нея през всеки сезон от годината. Интензивността на необходимата поддръжка е различна. През пролетно-летния сезон е по-голяма.  Но има и дейности извън сезона, които са не по-малко важни за поддържане на доброто й здраве. През късната есен и зимата, трябва да се почистват редовно падналите листа и други растителни отпадъци. Защо е необходимо това- за да се осигури равномерно ослънчаване. През ледени дни, не е препоръчително да се минава през тревните площи, тъй като тревата е замръзнала. Минавайко отгоре й нанасяме повреди върху листната текстура. През по-топлите дни в началото на пролетта , трябва да се направи по-подробен оглед върху състоянието на тревните площи. Този оглед е необходим, за да се установи, дали има участъци, покрити с мъх или плесен. Обезателно е тяхното почистване, защото те блокират газообмена в почвата и ограничават свободния воден отток.

Скарификация:

Рано на пролет е перфектния момент за извършване на този процес. Под термина скарификация се обединяват дейностите „грапене“ на тревата и „аериране“ на почвата. Чрез скарификацията се отстраняват мъртвите части от тревостоя – грапене.  Едновременно с това се разрохква почвената повърхност – аериране. Това подобрява газообмена и водния режим на почвата и разплита силно вплетените се тревни коренища. Скарификация на тревните площи се извършва независимо от почвения тип във Вашата градина. Препоръчително е процеса да се извърши двукратно – рано на пролет и през есента. Ако обаче почвата е с по-изразена кисела реакция и тревните площи са в по-сенчести участъци от градината, то тогава двукратното скарифициране е задължително. Скарифицирането се извършва посредством скарификатори, които могат да бъдат ръчни или механизирани (за по-големи площи).  Процеса на работа минава през следните етапи: 

o Първото и важно условие е да се полее тревната площ 1- 2 дни преди скарификацията. Не се полива непосредствено преди нея!

 o Преди да се започне със скарификацията, тревата се окосява ниско

 o След окосяване и почистване на тревата от площите, се пристъпва към самото скарифициране. Скарификаторът се настройва и се започва линейно обработване на терена в успоредни припокриващи се ленти (подобно на косене с косачка за трева). След като се мине цялата площ в едната посока, задължително по същия начин се минава още веднъж, но в перпендикулярна посока. Ще се изумите, колко много мъртва трева ще излезе! Не се притеснявайте, това е нормално. 

o След като приключим със обработването със скарификатора, цялото количество мъртва трева се отстранява. Ако почвата във Вашият двор е много глинеста, може да разпръснете върху почистената вече тревна площ пясък. Това ще подобри водния отток и структурата на почвата.

o Вече почистена тревата се наторява с комбиниран NPK тор, обогатен с микроелементи. При процеса на торене е важно да е преминал периода на слани и задължително след торене да се полее обилно. Вашата морава ще възвърне добрия си външен вид след около месец, като през това време не забравяйте да полагате грижи за нея!


Почистване на плевелна растителност :

Добре поддържаната тревна покривка, частично подтиска плевелната растителност. Разбира се тя все пак се развива, затова редовното й премахване е от изключително значение. Добре е тревните площи да се третират при наличие на плевели със селектиран хербицид.  При наличието на големи плевелни коренища е желателно те да бъдет премахнати. Успоредно с това, тревата трябва да се коси редовно, като се поддържа на височина около 5 см.


Поливане, косене, торене :

Тези три действия са най-често повтарящи се през целия вегетационен период на тревните площи. 

 Поливането – през пролетта в зависимост от времето, ако е много сухо и топло, може дори да е всекидневно. През лятото, може да се правят и двукратни поливки на тревата (сутрин и вечер). През есента, поливането отново се определя от времето, както през пролетта. При много сухо време (без застудяване и валеж), понякога се налагат поливки до късна есен, като то може да е разредено през няколко дни, но това отново се определя от температурния и влажностен режим! Ние препоръчваме да се изгради поливна система с разпръсквачи, за по лесно и равномерно поливане на тревните площи.

 Косене – през лятото ежеседмично, но тревата не трябва да се коси на височина под 5 см в най-топлото време, тъй като има опасност от прегаряне. През останалата част от годината, не оставяйте тревата да надвишава 10 см. преди косене. 

 Торене – извършва се по схема, като най-добре е да си водите календар, за да сте сигурни, кога сте торили и с кой тор. Торенето се извършва от пролетта до есента, като за всеки отделен сезон има подходящ тор, който да осигурява на тревата всички необходими макро- и микроелементи в подходящите съотношения. За наторяване на тревните площи се използват комбинирани NPK торове, които допълнително може (и е хубаво) да се обогатени и с желязо, сяра, магнезий. Различните комбинации и съотношения в елементите на комбинираните торове се използват за борба и превенция срещу хлороза (пожълтяване на листата), мъхове по тревата, регулират pH на почвата. Благодарение на тях, тревната площ ще има всички необходими хранителни вещества и това ще личи по външният й вид! 

Добре подхранената трева образува гъст, здрав и наситено зелен тревен килим. Комбинираните торове могат да се прилагат под две форми – гранулирани и кристални (водоразтворими). Гранулираните торове се разхвърлят равномерно по цялата площ, като това може да стане както ръчно, така и машинно при по-големи площи. След това задължително се полива обилно с вода. Гранулираните торове постепенно се разграждат и усвояват от тревата. Кристалните торове са подходящи за градини с автоматизирана поливна система и воден резервоар, тъй като те се разтварят предварително в резервоарът на поливната система и достигат до тревните площи посредством поливането. Предимствата при кристалните торове е, че не се налага тяхното разхвърляне в тревните площи. Разтворени те се усвояват от тревата по-равномерно и по-бързо.

 В нашата професионална практика сме се доверили на продуктите на полската марка Raselina, като вече сме и нейни дистрибутори. В магазинът ни, можете да откриете перфектният тор за Вашата градина, спрямо индивидуалните й нужди!

А ако искате да разберете как да си направите сами зелена морава, прочетете тук!