Zi Design
Магазин
0

Нямате артикули в количката.

Поддръжка на зелени площи

След приключване на процесите по изграждане, предстоят последващите грижи, именно те оказват и решаващо значение за придобиване на добра, дълготрайна и уникална визия на зелените пространства. Често се влагат неимоверни усилия за изграждането и проектирането на даден обект, но за съжаление, без да бъдат положени нужните и адекватни грижи, във времето основната цел и проектен замисъл остават само във въображението на проектанта. Специфичното в работата с живата материя , е това че тя се променя, расте, развива се, променя обема си, бива нападана от различни болести и вредители. За да се постигне желаният ефект са нужни знанията на тесните специалисти и обучени градинари, познаващи спецификата на растенията и техните нужди.

Основни дейности:

1. Поддържане на тревен килим 

На пръв поглед  елементарно  „трева“, но всъщност се оказва, че е един от най-трудните за поддръжка елементи в градината, изискващ ежедневна грижа през периода на вегетация и ежемесечна през останалото време. Основните дейности, който извършваме за поддържането на перфектен тревен килим са:  Косене, валиране , аериране, вертикулиране, торене с  NPK, амониева селитра,  кантиране, плевене или пръскане на нежеланите инвазивни плевели.

2. Оформяне и грижа за живи плетове и храстови масиви

Прилагането на резитбите цели забавяне на стареенето, стимулиране на цъфтежа, оформяне на короните на храстите. В зависимост от сезона, възрастта си и ефекта. който искаме да постигнем, се прилагат различни типове резитби. Най-често се свеждат до резитби: за формиране, за съхраняване и за подмладяване. За максимален ефект се налага ежемесечно торене през вегетационния сезон, за постигане на по-продължителен и обилен цъфтеж или богат листнодекоративен ефект. Също така, плевене, окопаване и не на последно място пръскане против болести и вредители.

3. Оформяне на единични храсти

В почти всяка зелена площ присъстват единични храсти или малки дървета,  наричани още „акценти”. Уникални по своята същност , форма, декоративен ефект,  те внасят на средата уникалност и неповторимост. Грижите за тях често са доста специфични и индивидуални. Съобразно този елемент  и след запознаване с индивида, ние прилагаме и необходимата грижа.

4. Поддържане на многогодишна цветна растителност

Основен елемент внасящ колорит и постоянна динамика в градината са сезонната и перенна цветна растителност. Със своето огромно видово разнообразие, различни темпове на растеж и специфичност при своето отглеждане , се налагат постоянни грижи и добро познаване на тяхната морфология и специфичност. За нас понякога е предизвикателство и огромно удоволствие грижата за именно този елемент от градината. Спрямо комбинацията на видовете ние прилагаме и комплекс от дейности за тяхното поддържане.

многогодишни цъфтящи

5. Грижа за дървесната растителност

С нарастване на своята възраст големите дървета също изискват своята грижа, която не е постоянна, но в зависимост от състоянието си трябва да получат. Най-основните грижи, който полагаме за тях са : просветляване на короната, формировъчни резитби, окопаване, торене, отсичане на сухи клони или цели дървета, премахване на увивна растителност, пръскане с инсектициди и фунгициди, третиране на наранени участъци от стъблото с препарати.

Какво предлагаме ние?

Консултация

Имате проблем със зелените площи, или нежелани вредители са нападнали растителността, или просто незнаете последователността на дейностите по поддържане, не е проблем да се свържете с нас. 

Еднократно посещение

 Ще направим оглед, консултация по телефона или чрез социалните мрежи.

Поддръжка

Спрямо нуждите на дворното пространство и финансовата възможност, изготвяме абонаментен план с различна продължителност спрямо изискванията ви. След среща и оглед на обекта се сключва договор.

Специални грижи

В началото на пролетта и края за есента се налага извършването на едни еднократни и по-специални грижи за растителността. Ние предлагаме : Подхранващо торене, есенна резитба и защита на храстовата растителност, оформяне на короните на дърветата , почистване на есенна шума, грижа за тревния чим.