Zi Design
Магазин
0

Нямате артикули в количката.

Photinia fraseri „Red Robin“

15.00 лв.

Бързорастящо многогодишен вечнозелен храст, много използван за изграждането на живи плетове.
Българско наименование – Фотиния, зелен

Латинско наименование – Photinia fraseri

Категория – Широколисно

Вид наземна част – храст, ниско дърво

Изложение – Слънце, полусянка

Цвят на листата – зелен и червен

Цъфтеж – май и юни с дребни бели цветове

Темтературен обхват – Студоустойчив

Поливане – Умерено

Размер – 3l контейнер

Категория: Етикети: ,

Description

 

Photinia fraseri на бълг. фотиния е многогодишен вечнозелен храст или ниско дърво. Нараства сравнително бързо – около 15–20см годишно, което го прави едно от предпочитаните атрактивни растения за жив плет. Младите листенца са зелени, лъскави и с нарастване се обагрят в червено и в по-късен етап отново стават зелени и лъскави. Растението е атрактивно през всички сезони на годината. Цъфти през май и юни с дребни бели цветове. В по-късен етап образува яркочервени плодчета.
Photinia fraseri oбича слънчево изложение. На по-сенчести места листата остават малки и се обагрят слабо. Въпреки това може да засадите фотинията дори на северно изложение, тъй като е изключително издръжлива. Минималната температура, която кореновата система издържа е -12°С. При по-ниски температури е необходимо да защитите корените.
Препоръчва се подрязването да е през късна есен (октомври и ноември) – най-доброто време за извършване на основната резитба, тъй като има по-малка плътност на листата. През пролетта се образува новата листна маса и не е желателно да я намаляваме. През останалата част на годината са допустими формиращи леки резитби за подравняване, но не и в големите жеги, за да не се получи прегаряне на младия леторасъл.

Важно е да знаете, че ако искате да запазите червеникавия цвят на листата, трябва да режете растението често. Новопоникналите листа са с тази пигментация.