Zi Design
Магазин
0

Нямате артикули в количката.

Ligustrum ovalifolium

4.00 лв.

Вечно или полувечнозелен храст.
Българско наименование – Лигуструм

Латинско наименование – Ligustrum ovalifolium

Категория – Широколистни

Вид наземна част – вечно или полувечнозелен храст

Размери – Височина – до 3 м. Ширина – до 1,5 м.

Изложение – Слънце, полусянка, сянка

Цвят на листата – зелен

Цъфтеж – Цъфти юли, цветовете са дребни, бели. При редовно стригане не цъфти

Темтературен обхват – Студоустойчив

Поливане – Умерено

Размер – 2l контейнер

Категория: Етикет:

Description

Ligustrum ovalifolium е вечно или полувечнозелен храст с изправени нагоре, светло кафяви стъбла. Листата са с овално-издължена форма, заострени на върха, тревисто зелени, до 6 см дълги. Поради бързия си растеж и силното разклоняване на стъблото, видът е подходящ за засаждане на живи плетове и изграждането с него излиза най-евтино.
Напълно студоустойчив за нашата страна. Може да бъде отглеждан на слънце до полусянка и дори на сянка. Непретенциозен към почвата, издържа засушаване, но умереното поливане е гаранция за добрия външен вид на растението. Понася стригане и при оформяне на живи плетове със правилна геометрична форма подстригването може да се направи няколко пъти през вегетацията. При много мразовита зима листата му частично измръзват, но пролетта бързо се възстановява.
Изключително подходящ за жив плет, тъй като листата му са по-големи, а клонките са по-рехави. Живия плет се подрязва поне 2 пъти годишно – през май и през август. Още по добре да се реже 3 пъти годишно – февруари, май-юни и края на август. Не се оставя повече от 5 см от последния прираст при рязането. При първоначалното засаждане трябва да се изреже на не повече от 10 см над земята.