Zi Design
Магазин
0

Нямате артикули в количката.

Cerastium tomentosum

6.00 лв.

Многогодишно тревисто вечнозелено растение
Българско наименование – Рожец, зелен

Латинско наименование – Cerastium tomentosum

Категория – Широколистни

Вид наземна част – тревисто вечнозелено растение

Размери – Височина – до 45 см

Изложение – Слънце

Цвят на листата – Сребрист

Цъфтеж – края на пролетта и началото на лятото

Темтературен обхват – Студоустойчив

Поливане – Умерено

Размер – 2l контейнер

Категория: Етикет:

Description

Cerastium tomentosum е многогодишно тревисто растение със сребристи стелещи се, приповдигащи се и разклоняващи се стъбла. Сребристият цвят на стъблата е заради малките сребристи власинки, с които е покрито растението. Стъблата на растението имат свойството силно да се разклоняват и когато са с допир до почвения субстрат да се вкореняват в него. Рожеца не е много високо растение и има сравнително лесна поддръжка, то може да достигне скромната височина от 45 см. За това пък заради стелещите се стъбла заема голяма територия.
Листата са много дребни със сребрист цвят заради гъстото им овласяване. Листата по форма са линейно-ланцетни. Цветовете са меки със звездовидна форма и бели на цвят. Това прекрасно растение цъфти в края на пролетта и началото на лятото, а цъфтежът продължава около 35 – 40 дни. Дори след прецъфтяване растението има висок декоративен ефект заради цвета на стъблата и листата му.
При отглеждане на растението в саксия е хубаво саксията да се постави на по-слънчевата тераса, а в градина на място, където не е засенчено, защото растението обича пряката слънчева светлина. Грижите при избиране на почва отпадат, защото растението вирее добре на всякакъв вид почва.
Единственото, което трябва да се направи е добър дренаж, за да не се задържа вода.
Размножаването е много лесно. То може да се извърши със семена, разделяне на по-старите растения или резници. При размножаването със семена е важно те да се засеят в края на март началото на април.