Zi Design
Магазин
0

Нямате артикули в количката.

Когато говорим за озеленяване, първата асоциация на голям процент от нашите клиенти е – трева! Изграждането на тревен “килим” у дома не е трудно занимание, но има своите специфики, които гарантират перфектни резултати! В тази статия, ще Ви разкрием основните “тайни”, за да можете да изградите мечтаната зелена морава у дома сами!

Почвоподготовка

На първо място е добрата почвоподготовка. Теренът избран за затревяване трябва да се обработи преди засяване на тревните смески. Обработката му е повърхностна и дълбочинна. Повърхностната обработка е свързана с отстраняване на цялата налична плевелна растителност. В зависимост от обема й, могат да се приложат различни дейности. При единични плевели, те просто се изкореняват ръчно. Ако площта е обхваната от плевелна растителност (което е по-вероятно), се прибягва до третиране с хербициди. Имайте предвид, че за да подейства хербицида в дълбочина е нужно време! След като, под действието на хербицидния препарат, плевелите са изсъхнали напълно, те се отстраняват от повърхността на почвата и се изхвърлят.

 Следващия етап е дълбочинната обработка на почвата. За да създадем добри почвени условия за покълването на тревата, трябва да се пристъпи към почвообработка на дълбочина около 25- 30 см. В зависимост от големината на пространството и наличната техника, това може да стане ръчно – с права лопата, или механизирано с фреза.

 След като почвата е прекопана, следва ръчно, фино подравняване на терена с гребла. При подравняването, освен че даваме ниво на терена, отстраняваме и всички камъни и буци пръст. Много важно условие за по-доброто нататъшно развитие на тревата е да се подравни терена така, че да не се получават вдлъбнатини или издатини. Те са предпоставка за задържане на вода, заблатяване и затруднение при бъдещите коситби!

Друго нещо, на което да обърнете внимание е наличието на мравки! Силно Ви препоръчваме  да обработите почвата с препарати против мравки, защото в последствие те изнасят тревните семена!

Избор на тревна смеска

Следващата стъпка е изборът на тревна смеска. Когато купувате тревни семена , винаги и задължително се спирайте на професионални такива! На Българският пазар има океан от видове тревни смески, в най-различен ценови клас. За съжаление, няма как да кажем, че непременно скъпите смески са качествени, но със сигурност може да Ви уверим , че при купуването на най-евтините, хвърляте просото пари на вятъра. Порочна практика е пакетиране на тревни смески от  семена без ясен произход, състав и със силно намалена кълняемост, които са пуснати на пазара на конкурентно ниска цена. 

Вероятно докато четете това, Ви е направило впечатление, че през цялото време говорим за тревна смеска. Не вид тревно семе, а смеска. Тревните смески в състава си имат няколко вида тревни семена. Видовияти им състав и съотношение, са в зависимост от конкретните нужди! Ние години наред работим със и сме официални вносители на испанската марка професионални тревни смески Fito. Широката им гама от видове тревни смески, ни дават възможност да намираме най-доброто решение за всяка ситуация и да покриваме високите изисквания на нашите клиенти! 

По своята същност тревните смески се отличават една от друга, както по текстура на листната маса (наситеност на цвета, финност, форма и др.), така и по предназначението си – за спортни терени; устойчиви на утъпкванe; с по-малка нужда от напояване и така нататък. Освен с желанието си за вид на листната маса, за да имате красива и устойчива във времето зелена морава,  трябва да се съобразите и с условията на терена.Важно е да знаем дали той е постоянно огрян от слънце, частично или напълно засенчен. Добрата новина е, че когато изберете професионални тревни смески, не е нужно да правите компромиси с желанията си, заради теренните специфики! 

Ние като търговци, задължително консултираме своите клиенти. Потребителите е необходимо да знаят посевната норма за единица площ, дадена от производителя! Трябва да знаят количеството вода необходимо за поливане на различните смески. Да са наясно със състава на тревната смеска. И разбира се за какво ослунчаване е подходящ даден вид смеска.

В нашият магазин можете да откриете голямо разнообразие от тревни смески. А на посочените телефони да се консултирате с нас. 

Засяване на семената и торене

След като сте подбрали тревна смеска, идва етапът на засяване на семената и наторяване на почвата. Преди да разхвърляте тревните семена, задължително почвата се подхранва с подходящ гранулиран тор, който се разхвърля непосредствено преди семената. Тревните семена може да се разпръснат ръчно или с помощта на сеялка. Който и метод да приложите, задължително се прави така нареченият “кръстосан посев”. С други думи обхождането на терена и засяването на семената, трябва да се случи в две посоки – веднъж по дължина и веднъж по широчина на терена. Това гарантира по-доброто разпределение на семената върху почвата. 

След като семената са разпръснати, следващата стъпка е тяхното заравяне с помощта на фино гребло – ветрилообразно. С негова помощ, повърхностният слой на почвата леко се разравя в две посоки, за да не се скупчват семената при проникване в почвата. Тук идва момента , в който най-вероятно се питате , на каква точно дълбочина  се заровят семената? Не е необходимо да ги заравяте много дълбоко в почвата. Формулата за засяване на каквито и да е семена е един път и половина от техния размер (размерът на късата част на тревното семе).

 След като сме зарили семената, следващата стъпка е уплътняване на почвата с градински валяк. С него прецизно минаваме по целия терен в застъпващи се ивици, за да се гарантира, че няма да остане ивица, която не е добре уплътнена. Когато теренът е уплътнен се пристъпва към поливане. 

Най-оптималният вариант е да имате предварително изградена автоматизирана поливна система с разпръсквачи.Но ако сте решили, че поливането ще извършвате ръчно, то задължително използвайте накрайници за фино разпръскване на струята. Силната и насочена струя може да изрови почвата и да “изнесе” и скупчи семената. За да изникнат семената се нуждаят от два фактора – топлина (слънчево греене) и вода (всекидневни поливки! при сухо време). Срокът за покълване на семената е различен за всеки отделен вид. Имайте предвид, че дори в тревните смески, семената на различните тревни видове и покълват за различен период. След покълване всеки изминал ден новоизградената Ви морава, ще става все по-гъста.

В нашият магазин можете да откриете голямо разнообразие от  комбинирани и органични торове.  А на посочените телефони да се консултирате с нас. 

Поддръжка

Първото косене на Вашата нова морава, трябва да се извърши, когато височината на тревата стане 8-10 см. иНамаляте височината й до 4- 5 см! За да се радвате на плътен и добре изглеждащ тревен “килим” от изключително значение е правилната и редовна поддръжка на зелените площи! Най-основно поддържането се изразява в редовно поливане; косене; торене; третиране срещу широколистна плевелна растителност и  гъбни заболявания. Необходими са периодични грижи като грапене, аериране на тревата и др.

Повече за необходимите грижи с които се гарантира перфектен тревен „килим“, може да прочетете тук

Ако цялостното изграждане на нова тревна площ ви се струва непосилно,то може да се обърнете за съдействие и към нас! С радост ще изберем заедно перфектната за Вас тревна смеска от нашата продуктова гама. Разбира се ако желаете ще дойдем с професионална техника и опит, за да изградим Ващата мечтана тревна площ!