Zi Design
Магазин
0

Нямате артикули в количката.

Мъх в интериора

Какво представлява и от къде идва?

Напоследък все по-голяма популярност добива един лишей използван в интериора, а именно – Cladonia stellaris или по-популярен като Скандинавски мъх. Негово естествено местообитание са северните части на нашата планета, където той се простира върху земната повърхност и я покрива с мек бял пласт, изключително приятен за докосване.  В интериора, ние сме свикнали да го виждаме в ярки цветове (отенъци на зелено, червено, жълто и др.), но неговият естествен цвят е бял. След внимателното му събиране, следва и обработване по специална технология. Точно тук, в процеса на обработка, той се обагря в цветове вдъхновени от многообразието на природата. Въпреки, че е отделен от естественото си местообитание и е претърпял обработване, Скандинавският мъх е живо растение.

Как да се грижим за стената от Скандинавски мъх ?

Навярно много от нас са се питали – не е ли труден за отглеждане? Отговорът е – категорично не! Единствените изисквания които има са: въздушна влажност в помещението не по ниска от 40-50%; да не е изложен на пряка слънчева светлина и да не е в близост до отоплителни уреди и климатици, които да нарушават влажността. Поддържането на влажност се постига с помоща на пулверизатор, с помоща на който разпръскваме вода в помещението, но не директно върху мъха!

   За разлика от изискванията, ползите от Скандинавския мъх са много. Освен естетическа наслада за сетивата, той спомага за шумоизолиране, пречиства въздуха, регулира въздушната влажност, запазва температурата на помещението. Не е среда за развитие на мухъл и не привлича насекоми, не причинява алергии. От екологична гледна точка, не замърсява, тъй-като е дълговечен и напълно биоразградим.

   В интериорът той може да заема различни форми и площи. Изработват се живи стени, пана, картини и много други. Многообразието от форми и размери се простира до границата на човешкото въображение.